2018. március 26., hétfő

Bornemisza Anna, avagy a "Mit eszem egy nap?" középkori kiadása

Minden energiámmal készülök Visegrádra. Ősszel már volt szerencsém találkozni Kováts Istvánnal, a visegrádi Mátyás király Múzeum vezető régészével, aki amellett, hogy középkor a szakterülete, archaeozoológiával is foglalkozik. Éppen valamelyik agancsokat vizsgáló publikációját tanulmányoztam, amikor a bibliográfiában felkeltette valami az érdeklődésem.

"Bornemisza Anna* szakácskönyve 1680-ból"

Mondom, hűha, mi ez az újkori mizéria? Szerencsém volt, hiszen amint beírtam a szóban forgó nevet az internet keresőjébe, egyből megtaláltam a néhány oldalas letölthető pdf-et.

Természetesen az első pár mondat után rájöttem, hogy ez bizony nem Stahl Judit, de még csak nem is Fördős Zé remekműve - nem mai viszonyokat tükröz legalábbis, hogy 60 deka sáfrány váltóára egy ökör, vagy hogy vajban készítik a rántott ételeket.


Ennél furcsábbnak, ugyanakkor mulatságosnak találtam a fantázianeveket, amikkel a különböző ételeket illették. A levek és sásák (levesek, szószok) még a könnyen megfejthető kategóriába tartoztak, ahogy azt sem volt nehéz kitalálni, mit neveztek "földi almának" (a burgonyát - a szerk.). Jó, még az is lehet, hogy ha valakinek van egy kis sütniValója, hamar rájön, mi fán terem a tyúkhaszon és a vaskalán, vagyis a tojás és a serpenyő. Amikor azonban először szembesültem a szömörcsöggel, újra neki kellett futnom, hogy ha nem a hörcsög, akkor mégis mi szörcsög. Ja, hogy ez a galuska. Hát, oké.

És akkor a tengeri-szőlőt (a ribiszkét) még nem is említettem

Akadt néhány metódus is, amivel nem kimondottan értettem egyet. Kérem szépen, miért van az, hogy édesmindegy, hogy borjúból, bárányból vagy sertésből dolgozunk, arra tehénhús-zsírt vagy -levet kell önteni? Ezen a ponton elgondolkodtam, mi a csoda lehet az a tehénhúslé. Valami ódivatú húsleves? Persze, miután megtudtam, hogy ecetben főzött magokkal, fahéjjal hintve tálalják, "mert a magyar és a német urak úgy szeretik", úgy döntöttem, nem teszek fel több kérdést. Akkor már inkább a VegaCity.

(Szponzorált tartalom)

Azok után mondjuk még lehet meggondolom magam, hogy a királyok és a császárok asztalán  ökör hátszínpecsenyéjét szolgálták fel hántolt mandulával (úgy látszik, csak úrnak lenni szívás - nagyon helyes). Egyébként minél többet olvas az ember, annál inkább megbizonyosodhat afelől, hogy fogalma sincs a régi szokásokról. Eddig legalábbis eszembe nem jutott volna bemetszett borjúláb darabokat cipóba tömködni, aztán megszórni szerecsendióval. A következő, carbonátás receptnél pedig ismét jót derültem azon, hogy ha feladod a nyárssal Való küzdelmet, öntsd le az egészet tehénhús-lével, és levan a gond. Micsoda univerzális megoldás. :D
A disznó felhasználásáról kevesebb feljegyzés készült, abból is a legérdemibb, hogy
"Érdemes olyan pástétomocskát csinálni, amit az ember egyszerre béfalhat."
Menekülj!

Most jutottam el odáig, hogy a csirkét elevenen meg kell a parázsló szén fölött fonnyasztani, aztán a mellét felszakítani, és teletömni... megnéztem még egyszer, de nem, ez nem a spanyol inkvizíció kiemelt mappája. Kár érte. Ezt a szakácskönyvet tényleg valami vérmes húsevő írhatta, vagy egy kereskedelmi szektorban érdekelt gazda, mert itt tényleg húst hússal, zsírt tepertővel főztek, ettek, leszámítva a süteményeket.


Nem semmi, már ekkor ismerték a tejbegrízt, a baracklekvárt, a szilvás pitét, a fánkot... és használtak mandulatejet is! Eszem megáll. Hiába gondoljuk olyan okosnak magunkat - a jól bevált módszereket már évszázadokkal ezelőtt ismerték és alkalmazták. Azt hiszem, egy az egyben megbocsátom a boros tésztát meg a reszelt kenyeres, parmezános spenóttortát (és kihúzom a címből, hogy így rókázott a középkor embere).


Ja és, amíg el nem felejtem: itt található a kis szakácskönyv, vagy inkább szakácsfüzet:

Bornemisza Anna szakácskönyve

Akinek tetszett, olvasson utána.




*Bornemisza Anna fejedelemasszony volt, Apafi Mihály felesége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden egyes szavadtól csak üresebb leszek

Van abban valami kellemesen gusztustalan, ahogy az ember egyik pillanatról a másikra, az eufóriából a teljes kiüresedettségbe tud esni, aztá...